poniedziałek, 19 maja 2014

Pieczone ziemniaki ze szpinakiem i jarmużem.

Oto moja propozycja dania regeneracyjnego po maratonie ;)
Pieczone ziemniaki ze szpinakiem i jarmużem w sosie pomidorowym plus deser: koktajl (banan, kiwi, jarmuż, suszone morele, śliwki, figi i goji plus mleko sojowe).

Składniki:
700 g ziemniaków
200 g świeżego szpinaku
200 g świeżego jarmużu
5 średniej wielkości pomidorów
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki przyprawy Curry Powder (można zrobić samemu mieszając przyprawy: kolendra, kurkuma, kminek, chilli, kozieradka, pieprz, czosnek granulowany i sól).

Przygotowanie:
Obrane i pokrojone w plastry ziemniaki układamy na papierze do pieczenia posypujemy solą i skraplamy oliwą. Do piekarnika i pieczemy ok 30 min w temperaturze 200 stopni celsjusza, aż się podpieką na brązowo.
Do dużego garnka wlewamy ok szklankę wody, wrzucamy szpinak i jarmuż i dusimy na małym ogniu. Dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory i dusimy aż się rozpadną tworząc sos. Wciskamy czosnek, dodajemy przyprawę i po kilku minutach dorzucamy upieczone ziemniaki.

Gotowe!!!

1 komentarz: